Wielkanoc to największe święto chrześcijańskie, to zarazem czas budzącej się do życia przyrody.
Święta Wielkanocne kulinarnie rozpoczynamy wielkanocnym śniadaniem, wcześniej dzieląc się poświęconym jajkiem i wzajemnym składaniem sobie życzeń.
Stół wielkanocny przykryty śnieżno białym obrusem, udekorowany barankiem uformowanym z cukru, gałązkami barwinku, kolorowymi pisankami, oraz koszyczkiem ze wschodzącym owsem.
Restauracja Padwa proponuje dania do zamówienia, będą to:
- barszcz wielkanocny 20 zł/l
- schab pieczony 46 zł/ kg
- pieczony filet z indyka 57 zł/kg
- schab pieczony ze śliwką 46 zł/kg
- karczek pieczony 49 zł/kg
- szynka pieczona szpikowana czosnkiem 45 zł/kg
- boczek szpikowany czosnkiem 40 zł/kg
- mix jajek faszerowanych (5 szt ) 15 zł
- sałatka jarzynowa 32 zł/ kg
- sałatka kanadyjska 36 zł/ kg
- ćwikła 20 zł/ kg
- rolada łososiowa 45 zł/kg
- pascha 35 zl/kg
Proponujemy również sprawdzony przepis na mazurek:
W donicy ucieramy ” na puch” 3 surowe żółtka z 25 dkg cukru pudru, dodając w czasie ucierania, małymi porcjami 12 dkg masła. Do doskonale utartej masy maślano-żółtkowej dodajemy 12 dkg mąki pszennej i 25 dkg zmielonych orzechów włoskich i łącząc składniki, wyrabiamy jednolite w konsystencji ciasto.
Blachę do ciast mazurkowych wykładamy opłatkiem ( jeśli to możliwe, należy postarać się o opłatki wielkości arkusza papieru maszynowego), na opłatkach równomiernie kładziemy ciasto i wygładzamy jego powierzchnię nożem.
3 białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w czasie ubijania 8dkg cukru pudru. Pianą pokrywamy równomiernie ciasto i kładziemy na jej powierzchni, brzegiem, w niezbyt wielkich odstępach połówki obranych orzechów.
Mazurek pieczemy w średnio gorącym piekarniku, nie powinien się bowiem zbyt przyrumienić. Upiec na dwa dni przed świętami, by dobrze skruszał.