Zapraszamy codziennie
od 9.00 do 23.00

Rezerwacja miejsc
tel. 84 6386256


 Przepis na faworki 2014-02-14

25 dkg mąki

2 żółtka

12 dkg śmietany

2-3 łyżki spirytusu lub 1 łyżka octu i 2 łyżki spirytusu

2 dkg cukru pudru

smalec lub olej do smażenia

 

Mąkę przemieszać z cukrem, żółtkami, śmietaną i dodać spirytus. Ciasto starannie wyrobić i wybijać wałkiem na stolnicy do ukazania się pęcherzyków powietrza. Wyrobione ciasto rozwałkować partiami na cienkie placki. Kroić nożem na paski o szerokości 3cm i długości 15cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na przestrzeni 5cm i przewinąć.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Faworki po wyjęciu kłaść na papierowe serwetki. Przesypać przez sito cukrem pudrem, układać warstwami na półmisku.

Smacznego.