Zapraszamy codziennie
od 9.00 do 23.00

Rezerwacja miejsc
tel. 84 6386256


 Radość biesiadowania pod chmurką - przepis na pyszną karkówkę 2013-05-15

Przypieczone, chrupiące, soczyste, pyszne...Tylko grillowanie dostarcza tak wiele radości czerpanej ze smaku i aromatu grillowanych potraw. Ale jak nie popaść w rutynę?

Wystarczy przed wrzuceniem na ruszt kiełbas, mięs czy ryb, doprawić je, zamarynować lub posmarować glazurą. Dzięki temu dodamy daniom z grilla nieco pikanterii.

Przepis na pyszna karkówkę:
Składniki:
  • 1kg karkówki
  • cebula
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • łyżka ostrej musztardy
  • 2 liście laurowe
  • mielona słodka papryka
  • mielony kminek
  • mielona kolendra
  • oliwa
  • sól, pieprz
 
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster bardzo lekko rozbić przez folię. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Połączyć 3 łyżki oliwy, musztardę, cebulę i czosnek. Dodać liście laurowe, po łyżeczce papryki, kolendry oraz kminku, oraz po ½ łyżeczki soli i pieprzu, a następnie wymieszać. Mięso otoczyć w marynacie, ułożyć w naczyniu, przykryć. Odstawić na noc do lodówki. Jeżeli grilla planujemy wieczorem, wystarczy prace te wykonać rano.
Karkówkę osączyć z marynaty (zachować ją) ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować 10 – 15 minut z każdej strony. W trakcie pieczenia co pewien czas smarować mięso marynatą.
Życzymy smacznego. W czerwcu odnajdziecie Państwo na naszej stronie przepisy na pyszne sałatki.