Zapraszamy codziennie
od 9.00 do 23.00

Rezerwacja miejsc
tel. 84 6386256


artykul Przepis na... 2014-01-20

Składniki na 6 porcji

50 dkg kwaszonej kapusty

50 dkg świeżej kapusty

25 dkg wieprzowiny

3 dkg smalcu

10 dkg wędzonego boczku

20dkg mięs pieczonych (dziczyzna, kaczka, cielęcina)

10dkg kiełbasy (może być wiecej)

1 duza cebula

5-6 dkg koncentratu pomidorowego

sól, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, ziele jałowca, słodka papryka, czosnek przeciśnięty przez prasę

 

Kapustę obgotować każdą oddzielnie. Wieprzowinę pokroić na niewielkie kawałki, usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu, wyłożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek, pieczone mięso. Dusić aż mięso będzie miękkie, dodac pokrojoną cebulę, podsmażyć razem z mięsami. Koncentrat rozrzedzić zimną wodą, wodę wlać do rondla, dodać pozostałe przyprawy, dusić do 30 min - uzyskując pachnący wkład do bigosu. 

Dodac obgotowane kapusty, dusić ok 1h (lub dłużej) podlewając wodą lub delikatnym rosołem aby bigos się nie przypalił. Bigos nabierze pełnego smaku na następny dzień. Smacznego.